Rifkorven in Noorder IJplas

4355
03 aug 2016

Volgende week plaatst waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen met Rijkswaterstaat tien rifkorven in de Noorder IJplas. De rifkorven zijn holle ballen van beton met gaten waarin kleinere trekvissoorten en jonge vissen kunnen schuilen tegen roofvissen en visetende vogels.

De Noorder IJplas heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. De voormalige zandwinplas is door het waterschap – in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat en Stadsdeel Noord van de gemeente Amsterdam – omgevormd tot plas van belang voor de visstand in het Noordzeekanaal. Zo zijn er verbindingen gemaakt voor vissen, zodat die de plas in en uit kunnen zwemmen en er kunnen paaien en rusten. De eerste monitoringsresultaten laten zien dat vissen dit ook doen. De rifkorven moeten de verblijfsmogelijkheden voor jonge vis en kleine treksoorten, zoals glasaal en driedoornige stekelbaars, nog verder vergroten. Ook wordt momenteel het noordelijke deel van de plas verondiept zodat er planten en dieren kunnen leven en om recreatie in de meest noordelijke delen van de plas mogelijk te maken.

De schuilobjecten hebben de vorm van een bijenkorf, zijn hol en bevatten tal van gaten waar de vis de korf in en uit kan zwemmen. Ze zijn ongeveer 1 meter hoog, gemaakt van beton en wegen 800 kilo. De rifkorven hebben hun werking als schuilplaats voor vis bewezen tijdens een eerder onderzoek in het Markermeer. De rifkorven worden geplaatst bij de Noorder IJplas en de vispassages bij gemaal Halfweg, de Oranjesluizen, de Madagascarhaven, de Minervahaven en de Neptunushaven.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.